Barcelona Ars Nova és un ensemble vocal liderat per Mireia Barrera i format per cantants solistes que col·laboren habitualment amb els conjunts més prestigiosos d’arreu d’Europa, com el Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capella Reial de Catalunya i Hesperion XXI, Graindelavoix, Pygmalion, Ensemble Organum, Les Arts Florissants, La Colombina o Al Ayre Español, entre d’altres.

Barcelona Ars Nova neix l’octubre del 2012 dins del projecte de les Misses Polifòniques a Barcelona, iniciativa d’un grup d’amics d’organitzar a Barcelona una temporada d’audicions de música litúrgica interpretada en esglésies i en el marc de les cerimònies per a les quals van ser creades. De cara a garantir la màxima qualitat de les interpretacions, el projecte va impulsar la creació d’un conjunt vocal propi. Enguany les Misses Polifòniques a Barcelona han assolit la seva setena temporada.

Des de la seva creació Barcelona Ars Nova ha interpretat un repertori centrat en la polifonia religiosa dels segles XV al XVII de les escoles Franco-Flamenca (Ockeghem i Lassus), Espanyola (Morales, Guerrero i Victoria) i de compositors italians (Palestrina i Monteverdi). Addicionalment ha interpretat les Misses Brevis BWV234 i 235 i diverses cantats de Johann Sebastian Bach, la Missa d’Igor Stravinsky i la Missa Sancti Joannis de Deo de Joseph Haydn.

El novembre del 2015 Barcelona Ars Nova va viatjar a Navarra per participar en una Missa Polifònica a l’Església de San Esteban del Señorío de Otazu. L’estiu del 2016 es va presentar per primer cop en concert, en una gira d’actuacions per importants monestirs romànics de Catalunya, com el de Santa Maria de Pedralbes de Barcelona, Sant Daniel de Girona, Poblet i Santa Maria de Ripoll. Més recentment ha participat al Festival Internacional d’Orgue de Montserrat, amb un programa de Cantates de Bach.

Per a la seva activitat, Barcelona Ars Nova compta amb el suport econòmic de diverses empreses i de particulars que col·laboren amb l’Associació Amics de les Misses Polifòniques.


Ha estat directora titular del Coro Nacional de España, la Capella de Música de Santa Maria del Mar i fins al desembre de 2005 va dirigir el Coro de la Orquesta Ciudad de Granada, del qual n’és fundadora. També ha estat directora convidada i ha col·laborat amb l’Orquesta Nacional de España, Orquestra de Cambra Nacional d’Andorra, l’Orquestra Barroca Catalana, l’Ensemble Residencias, el conjunt BCN216, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el Coro de la RTVE. Des del 1993 és directora del Cor Madrigal de Barcelona.

Va dirigir per primer cop el Coro Nacional de España la temporada 2004-2005, dins del cicle “Carta Blanca a Hans Werner Henze”, i des del setembre de 2005 fins al juny de 2010 en va ser la seva directora titular. Amb ells ha realitzat gires per tota Espanya, a més de per Alemanya, Romania, Austria i els Estats Units. Va impulsar la creació del Ciclo Coral del Coro Nacional de España a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid.

L’octubre del 2012 es va presentar a la Basílica dels Sants Just i Pastor al capdavant de Barcelona Ars Nova, ensemble vocal professional creat a Barcelona en el marc del projecte Misses Polifòniques.

El 2014 se li ha concedit el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya.